BioBuddy slimme meetbox voor biodiversiteit

Park Vijfsluizen Vlaardingen

We werken aan de vergroening van onze werkomgeving. Dat doen we onder andere om te werken aan herstel van de biodiversiteit. Om het effect van de genomen maatregelen te kunnen beoordelen moet je over een langere periode de biodiversiteit kunnen monitoren. Op traditionele wijze is het monitoren heel arbeidsintensief en blijft dit beperkt tot een momentopname. Met behulp van ‘slimme monitoring’ is continue monitoring op een praktische en betaalbare manier mogelijk.

Aanpak

De BioBuddy bestaat uit een verzameling van sensoren die beeld en geluidsfragmenten verzamelen. Per locatie kan gekozen worden welke sensoren gewenst en bruikbaar zijn, mede afhankelijk van de soortgroepen die je wil monitoren. Camera’s registreren en analyseren de aanwezigheid van insecten en zoogdieren. Verschillende type microfoons worden ingezet voor het monitoren van onder andere vogels en vleermuizen.

Verzamelde fragmenten worden online verzameld en geanalyseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI).Via een digitaal dashboard kan de ontwikkeling van de biodiversiteit op een locatie worden gevolgd. Belangrijk voordeel van dit systeem is dat er over een langere periode wordt gemeten en dat de interpretatie altijd op gelijke wijze wordt uitgevoerd.

Werklandschappen van de Toekomst

Thema's

Meer weten over deze innovatie of heb je vragen?

Neem vrijblijvend contact op met de contactpersoon van dit project.

Neem contact op
biodiversiteit Biodiversiteit

Niet alleen de aanwezige soorten worden geregistreerd, maar de waarnemingen kunnen ook vertaald worden naar ecologische betekenis voor de locatie. Met AI is het mogelijk soorten te herkennen die met het blote oog worden gemist. Aanwezigheid van bepaalde soorten functioneren als indicator voor de staat een het aanwezige ecosysteem.

Met behulp van de BioBuddy is de ecologische waarde onderzocht van behouden groenstructuren tijdens grootschalige herinrichting van een stedelijk gebied.
Hieruit blijkt dat deze groenstructuren worden gebruikt als leefgebied, schuilplaats en voedselvoorziening voor een grote variatie aan soorten.

De behouden structuren zijn niet alleen van groot belang tijdens de transitiefase maar vormen ook een basis voor de ontwikkeling van de biodiversiteit na transitie van het gebied.

Geleerde lessen

  • De BioBuddy maak langdurige monitoring van natuurwaarden op een doelmatige manier mogelijk. 
  • Goed in te zetten op projectlocaties en waar gewerkt wordt aan infrastructuur.
  • Waargenomen beelden van soorten dragen bij aan draagvlak voor natuur bij de stakeholders.
  • De bebouwde omgeving kan van grote waarde zijn voor de biodiversiteit 

Ontdek alle innovaties van Park Vijfsluizen Vlaardingen

Deze innovatie is mogelijk gemaakt door:

Zoek meer innovaties op thema

Deel deze pagina