Geluid reducerend landschap

Landartpark Buitenschot Schiphol

Na de ingebruikname van de Polderbaan te Schiphol bleek dat omwonenden hinder ondervinden van grondgeluid (laagfrequent geluid dat bij het opstijgen van vliegtuigen ontstaat). Er werd geconcludeerd dat een vermindering van 10dB de hinder voor een groot deel zou wegnemen. Omwonenden merkten dat het geluid na het omploegen van de aangrenzende landbouwgronden minder was. Dit vormde het startpunt van het onderzoek naar een geluid reducerend landschap. 

Aanpak

In opdracht van Schiphol is door een multidisciplinair projectteam gewerkt aan een wereldprimeur. Het gebied Buitenschot in het verlengde van de Polderbaan, dat een parkfunctie moest krijgen, is ingezet om een reducering van het grondgeluid te realiseren. Het parklandschap met groene grondwallen draagt door zijn vormgeving bij aan een noemenswaardige reductie van de geluidsoverlast. De geluiddempende grondribbels hebben tevens een recreatieve functie.

Werklandschappen van de Toekomst

Thema's

Meer weten over deze innovatie of heb je vragen?

Neem vrijblijvend contact op met de contactpersoon van dit project.

Neem contact op
educatie Educatie

Een uniek gebied is ontwikkeld waar geluidreductie, recreatie en kunst samenkomen. In het Landartpark Buitenschot staat een kunstwerk van beeldend kunstenaar Paul de Kort. ‘Het Luisterend Oor’ bestaat uit twee parabolische spiegels, waarvan de bedoeling is dat de bezoeker in het brandpunt gaat staan, om geluid geconcentreerd en versterkt te kunnen horen. De een staat gericht op de Polderbaan, zodat je extra goed het vliegtuiggeluid kunt horen. De andere spiegel staat daar haaks op en versterkt het ‘gewone’ natuurgeluid van het park.  

fiets Fietsen

Buitenschot is 36 hectare groot en is vrij toegankelijk. In het midden bevindt zich een geasfalteerd fietspad. Het park is onderdeel van ‘Het Groene Carré’ in de Haarlemmermeer, een raamwerk van groengebieden rondom Schiphol.

geluid Geluid

Bijzonder is de grootschalige en bewuste inzet van groen tegen hinderlijk geluid. Uniek zijn de drie meter hoge en 1,10 meter in het maaiveld verzonken ribbels die het geluid verstrooien. Deze groene grondwallen staan haaks op de geluidgolven voor een optimale reductie van het lawaai. En verhouden zich ook op een verrassende manier tot het geordende poldergrid van de Haarlemmermeer.  

ontmoeten Ontmoeten

Het park is opgebouwd uit een aantal verschillende ruimtes tussen de grondwallen. Het hart wordt gevormd door een 500 meter lange en 100 meter brede kavel. Deze biedt voldoende ruimte om benut te worden als evenementen – en speelveld. Aanvullend op de grote ruimte liggen er verstrooid tussen de grondwallen een aantal kleinere meer besloten ruimtes voor bijvoorbeeld een picknick of zonneweide. 

bewegen1 Wandelen

Door het plangebied lopen verschillende paden. Een verhard voetpad maakt een rondje door het park. Het meest informele netwerk vormen de gemaaide graspaden tussen de ribbels. Deze brede onderhoudspaden tussen de ribbels dienen tevens als wandelpaden.

Geleerde lessen

  • Uit metingen en berekeningen is gebleken dat het grondgeluid als het ware wordt verstoord en verstrooid door schuine vlakken van de ribbels. 
  • Het geheel, het park met bodemribbels en het groen, draagt substantieel bij aan de beoogde vermindering van de geluidshinder met 10%. Dat is het percentage dat bij het maken van de plannen aan de inwoners van Hoofddorp was beloofd. 
  • De grondwallen moesten volgens de berekeningen leiden tot een reductie van tussen de 2 en 2,5 dB (van de nagestreefde 10 dB reductie). 
  • Geluidsmetingen laten echter zien dat de reductie door het in 2012 opgeleverde park Buitenschot rond de 4 dB ligt. De reductie van het geluid van vliegtuigen in de situatie 2014, ten opzichte van 2008, die door TNO met metingen in de omgeving is vastgesteld bedraagt in totaal 5,5 dB. 

Samenwerkingsvormen

  • Het project is een unieke samenwerking tussen Amsterdam Airport Schiphol, Dienst Landelijk Gebied voor de toenmalige Stichting Mainport en Groen, bewonersvereniging Hoofddorp Noord, gemeentebestuur Haarlemmermeer en de wetenschap. Het ontwerp is een interactief proces geweest met de ontwerpers van H+N+S, beeldende kunstenaar Paul de Kort, TNO (geluidsmeting) en Witteveen + Bos (toetsing maakbaarheid). Schiphol Group heeft voor het project Buitenschot 2 miljoen Euro beschikbaar gesteld. De stichting Mainport en Groen 1 miljoen Euro. 

Deze innovatie is mogelijk gemaakt door:

Zoek meer innovaties op thema

Deel deze pagina