Laagdrempelige gezonde bodemcheck met proefkuilen

We willen graag een mooie, groene en gezonde leefomgeving. Maar op veel terreinen is de bodem ongezond, verdicht of om een andere reden ongeschikt hiervoor. Daarom was er behoefte aan een laagdrempelige manier om vast te stellen hoe gezond de bodem is. Hiervoor werd een bodemcheck ontwikkeld die gebruik maakt van proefkuilen, genaamd de Gezonde Bodem Check.

Aanpak

Voor het vaststellen van de bodemgezondheid worden enkele representatieve deellocaties aangewezen, op basis van bodemtype en landgebruik. Per deellocatie worden 2 profielkuilen gegraven, waarin een aantal algemene parameters worden gescoord, zoals waterdoorlatendheid, structuur en bodemleven. Op basis hiervan wordt per deellocatie een bodemscore bepaald, waarmee direct inzichtelijk wordt hoe de bodem eraan toe is en op welke gebieden er risico’s en verbetermogelijkheden zijn.
Eventueel kan de opzet worden uitgebreid met laboratoriumanalyses.

Werklandschappen van de Toekomst

Thema's

Meer weten over deze innovatie of heb je vragen?

Neem vrijblijvend contact op met de contactpersoon van dit project.

Neem contact op
biodiversiteit Biodiversiteit

Een gezonde bodem maakt een biodiverse omgeving mogelijk, veel (verschillende) planten en bomen die kunnen groeien. Dit zorgt voor een leefmilieu voor diverse dieren waardoor de biodiversiteit wordt verbeterd. In een biodiverse omgeving kan een gezonde bodem zich verder ontwikkelen.  

bodem Bodem

Op 5 locaties is onderzoek uitgevoerd, en het blijkt een eenvoudige en breed inzetbare tool te zijn. Deze bodemcheck kan ook worden ingezet als aanvulling op een standaard milieukundig bodemonderzoek.

De Gezonde Bodem Check met proefkuilen geeft onderbouwing voor onder andere gebiedsinrichting, beplantingsplannen, circulair grondverzet en bomenaanplant. Het draagt bij aan een gezonde bodem als basis voor een goed en doordacht project, en daarmee aan de bredere duurzaamheidsdoelstellingen.

luchtkwaliteit Luchtkwaliteit

Een gezonde bodem neemt veel CO2 op door middel van vastlegging van organische stof. 

luchttemperatuur Temperatuur

Daarnaast zorgt een gezonde bodem voor verkoeling en draagt daarmee bij aan het tegengaan van hittestress.

water Water

Een gezonde bodem heeft veel structuur en heeft een hoge porositeit. Dit zorgt ervoor dat de bodem functioneert als een spons: water infiltreert gemakkelijk en de bodem kan veel water vasthouden. Dit helpt het tegengaan van water overlast en verdroging. Daarnaast zorgt een gezonde bodem ervoor dat het water wordt gezuiverd en de waterkwaliteit wordt verbeterd.

Geleerde lessen

  • Het is belangrijk om tijdig in het project aandacht te besteden aan de kwaliteit van de bodem. Voorkomen is beter dan genezen.
  • Voorkom verdichting, gebruik geen zware machines in groenstroken, minimaliseer verharding, hergebruik de gezonde toplaag. 
  • In het onderzoek worden adviezen en maatregelen aangegeven hoe het best kan worden omgegaan met de bodem, zodat deze optimaal kan functioneren als natuurlijke basis. 

Zoek meer innovaties op thema

Deel deze pagina