Innovatie Nectarladder verticale verbinding maaiveld met daktuin

Nectarladder verticale verbinding maaiveld met daktuin

Aeres Almere

Dit gebouw is gerealiseerd als toonaangevend voorbeeld voor een groene en gezonde stad. Het gebouw valt op door de groene gevel, vol beplanting. De gevel is een fijne plek voor vogels en insecten en dient als verbinding tussen de omgeving en de daktuin. Wilde bijen verplaatsen zich van bloemetje naar bloemetje. Door groene omgevingen op elkaar te laten aansluiten, is het voor de insecten een stuk makkelijker om zich van gebied (omgeving) naar gebied (daktuin) te verplaatsen. In een bebouwde omgeving is ruimtegebrek vaak een uitdaging. Het antwoord is dan: als je niet horizontaal kunt, ga dan verticaal.

Aanpak

Een nectarladder is een groene gevel, waar een wilde bij eenvoudig omhoog of omlaag kan “klimmen”. Deze gevel wordt heel bewust aangeplant. Er wordt gekozen voor bloeiende (waard)planten die specifiek bij de wilde bij horen, op een geschikte afstand van elkaar af aangeplant. Zodat het kleine insect eenvoudig van plant naar plant kan vliegen. Boven op het pand ontdekt de bij een daktuin. Een nectarladder is dus een groene verbinding voor kleine insecten tussen de grond en het groene dak. 

Werklandschappen van de Toekomst

Thema's

Meer weten over deze innovatie of heb je vragen?

Neem vrijblijvend contact op met de contactpersoon van dit project.

Neem contact op
biodiversiteit Biodiversiteit

In de nectarladder van het Aeres gebouw zitten maar liefst 11082 planten. Er zijn planten gezocht die goed tegen het intensieve gevelsysteem kunnen, veel nectar hebben en lang bloeien. Er is is bijvoorbeeld gewerkt met muurfijnstraal. De bloeiende en nectarrijke soorten staan dicht bij elkaar, zodat de afstand voor kleine, vliegende insecten niet te groot is om de volgende voedselbron te vinden. Op deze simpele manier worden insecten van bloem tot bloem in verticale richting naar boven geleid. 

Wintergroene soorten geven ook buiten de bloeiperiode nest- en schuilgelegen en een plek om te overwinteren. De insectenhotels in de gevel hebben dezelfde functie. Ook voor vogels en vleermuizen zijn nestkasten ingehangen, zodat zij zich kunnen vestigen in de gevel. Zo bedienen we een extra schakel in de voedselketen. 

Naast de gevels is ook het dak groen, met 2200 planten. Er is een ruimte gecreëerd waar insecten, vogels en vlinders graag verblijven. De lokale biodiversiteit is bevorderd door het gebruik van 30 soorten inheemse beplanting met toevoeging van daktuinsubstraat, voor een optimale aansluiting bij de natuurlijke vegetatie. Zo is de kans groot dat natuurlijke flora en fauna zich op het dak vestigt. Door de nectarladder is dit dak nu een stuk toegankelijker.   

educatie Educatie

Het beplantingsplan in de gevel is ontwikkeld met studenten van Aeres en getoetst door een ecoloog. Ook vindt er insectenmonitoring plaats met ecologen.  

onderhoud Onderhoud

Er is gekozen voor een modulair systeem. Hierdoor zijn de planten opgekweekt en verzorgd op een kwekerij. De modules konden zo volgroeid aan de gevel worden gehangen. Er is een constructie gemonteerd, waar de modules eenvoudig in geklikt konden worden. Binnen een paar dagen was de gevel groen. Een voordeel van dit systeem is dat je op de kwekerij de planten al goed laat wortelen. Er is een team aangesteld om tweemaal per jaar het nodige onderhoud te doen.

zien Uitzicht

Door de brede keuze aan soorten is de gevel gedurende het hele jaar mooi om te zien, hij ziet er elke maand anders uit.  

water Water

Om het project duurzaam te houden, is in de ontwerpfase al nagedacht over het benodigde water om de nectarladder groen en vitaal te houden. 

Er is zowel onder de grond (28.000 liter) als op het dak (56.000 liter) een waterberging geïnstalleerd. Al het regenwater wordt in deze bergingen opgevangen en de planten worden via slimme data gestuurde en webbased systemen automatisch bewaterd. 

Geleerde lessen

  • De nectarladder werkt: het dak staat in verbinding met de omgeving en wordt volop gebruikt als insectenbiotoop. In de zomer kun je dit zelf ervaren door de luid zoemende en bewegelijke gevel een bezoekje te brengen.
  • Tijdens een insectenmonitoring samen met ecologen uit het netwerk zijn er talrijke insecten op de gevel, in de insectenhotels en op het dak gevonden. In het dode hout, de leembult en de takkenril zijn overal wilde bijen, kevers, spinnen, vlinders en hommels waargenomen.

Samenwerkingsvormen

  • De Koninklijke Ginkel Groep werd geselecteerd om Aeres en BDG architecten te adviseren in het gebouwgebonden groen. Tevens helpen ze met engineeren, leveren en in stand houden. 

Ontdek alle innovaties van Aeres Almere

Deze innovatie is mogelijk gemaakt door:

Zoek meer innovaties op thema

Deel deze pagina