Programma Toekomstbestendig: sterke publiek-private samenwerking

Bedrijvenpark Twentekanaal

Op bedrijventerrein Twentekanaal aan de zuidkant van Hengelo spelen veel verschillende uitdagingen. Als één van de grootste bedrijventerreinen in de regio zien de ondernemers en de ondernemersvereniging een belangrijke rol voor zichzelf weggelegd om het terrein toekomstbestendig te maken binnen de thema’s Energie, Natuur en Mobiliteit. Om die reden hebben de ondernemers de krachten gebundeld met gemeente Hengelo. Samen hebben zij het programma Toekomstbestendig Twentekanaal opgezet. 

Aanpak

Omdat er zoveel verschillende duurzaamheidsinitiatieven spelen op het bedrijventerrein is er bewust gekozen voor een programmastructuur in plaats van losse projecten. Het grote voordeel hiervan is dat de verschillende inhoudelijke projecten elkaar kunnen versterken en er sprake is van continue kennisdeling. Koppelkansen worden snel opgepakt op deze manier, en zowel gemeente als ondernemersvereniging zijn goed op de hoogte van wat er speelt op het bedrijventerrein.  

Vanuit de gemeente en ondernemersvereniging zijn belangrijke thema’s gedefinieerd om mee aan de slag te gaan, maar de inhoudelijke uitwerking vindt plaats in de vakgroepen. Zo behouden de ondernemers op het bedrijventerrein handelingsperspectief, en werken zij samen aan projecten die zij belangrijk vinden richting de toekomst. Transitiemakers vervult de rol van gebiedsregisseur. 

Deze manier van werken, zonder dat er direct op vooraf afgesproken resultaten kan worden getoetst, vergt lef vanuit een ondernemersvereniging en gemeente maar werpt op de lange termijn zijn vruchten af. 

Werklandschappen van de Toekomst

Thema's

Meer weten over deze innovatie of heb je vragen?

Neem vrijblijvend contact op met de contactpersoon van dit project.

Neem contact op
energie Energie

Er is een vakgroep met ondernemers, gemeente en experts die op regelmatige basis bijeenkomen om te werken aan energiebesparing, -opwek, -opslag, en -uitwisseling.

Er wordt samen met de ondernemers van 2 MS-velden gewerkt aan de totstandkoming van een Smart Energy Hub met behulp van Regio Deal middelen.
Er is een themadag Energie georganiseerd waar meer dan 50 ondernemers zijn bijgepraat over netcongestie, en in deelsessies direct geholpen zijn door inhoudelijke experts. 

Voor mobiliteit is er ook een vakgroep met ondernemers, gemeente en experts die op regelmatige basis bijeenkomen om te werken aan verkeers- en parkeeruitdagingen, (logistieke) laadinfrastructuur en deelmobiliteit. Voor een deel van het bedrijventerrein is doorgerekend of alle toekomstplannen op het gebied van elektrisch laden nog passen binnen huidige aansluitingen. 

water Water

Er is een vakgroep met ondernemers, gemeente en experts die op regelmatige basis bijeenkomen om te werken aan groen, klimaatadaptatie en biodiversiteit.

Er heeft een werksessie vergroening plaatsgevonden waarbij gemeente, ondernemers en experts samen korte en lange termijnplannen hebben uitgewerkt.

Kosten, baten en batenhouders van groene, klimaatadaptieve en biodiverse maatregelen worden uitgewerkt.

De opbrengsten van het aan te leggen zonneveld worden voor een deel geïnvesteerd in verdere vergroening van het bedrijventerrein. 

Geleerde lessen

  • De publiek-private samenwerking die in Hengelo is opgezet laat zien dat zowel gemeente als bedrijven in gezamenlijkheid stappen durven te zetten om als collectief te verduurzamen. De samenwerking levert alle partijen ook veel op, want een opgave als deze kunnen ondernemers doorgaans niet zelfstandig oplossen. 
  • Het opzetten van een programmastructuur vereist een lange termijnvisie vanuit gemeente en ondernemers, en bovenal een gezonde dosis lef. Zowel aan publieke als private kant investeer je tijd en middelen zonder direct te weten wat daaruit komt. 
  • Inmiddels zijn alle partijen razend enthousiast en worden steeds meer concrete resultaten bereikt, maar dit heeft wel tijd gekost die je dit soort initiatieven wel moet geven. 

Samenwerkingsvormen

  • De gemeente Hengelo was graag bereid aan dit programma bij te dragen, onder meer omdat het zo waardevolle kennis en ervaring op kon doen voor het toekomstbestendig maken van andere bedrijventerreinen in Hengelo. De gemeente stelde in 2023 daarom alvast € 50.000 ter beschikking om het project financieel te ondersteunen. Voor de twee komende jaren reserveerde het nog eens vergelijkbare bedragen. Bij positieve resultaten kon de gekozen werkwijze dan worden voortgezet. De ondernemers investeerden ook zelf in het programma, naast de verduurzamingsmaatregelen die ze namen. Die middelen enerzijds en het commitment van alle betrokken partijen anderzijds, bleken belangrijke succesfactoren. 

Deze innovatie is mogelijk gemaakt door:

Zoek meer innovaties op thema

Deel deze pagina