Samenwerking versterkt

BCT Treeport Zundert

De regio waar Business Centre Treeport (BCT) zich bevindt, staat al eeuwenlang bekend om zijn vruchtbare grond voor landbouwactiviteiten. Dit maakte het gebied bijzonder geschikt voor de teelt van diverse gewassen, waaronder de boomkwekerij. De boomteeltsector is cruciaal voor de werkgelegenheid en economische ontwikkeling in de regio. De ontwikkeling van het BCT was een strategische beslissing om de economische kracht van de regio toekomstbestendig te maken.  

Aanpak

Het doel van BCT is om een bedrijvencentrum te zijn door en voor de boomteeltsector. Alle bedrijvigheid moet daarom binding hebben met de sector, als dienstverlener of toeleverancier, of moet op een andere manier toegevoegde waarde hebben. Dat betekent dat bedrijven die zich willen vestigen middels hun businesscase duidelijk maken wat de link met de boomteeltsector is en wat zij toevoegen.  

Daarom is op het bestemmingsplan een thematisch (groen)filter toegepast om BCT meteen te benutten als een etalage en visitekaartje voor de sector. Tegelijkertijd moet de groeninrichting ervoor zorgen dat de boomteeltsector met een bredere blik gaat kijken naar de gehele sector en niet alleen oog heeft voor het eigen product.  

Alle bedrijven die zich op het terrein vestigen, zijn verplicht om 10% van het regenwater op hun eigen perceel te laten infiltreren en 5% van hun perceel als natuur in te richten. 

Onderscheidingen

  • Winnaar Meest Klimaatadaptieve en Natuurinclusieve Bedrijventerrein 2024 ?
Werklandschappen van de Toekomst

Thema's

Meer weten over deze innovatie of heb je vragen?

Neem vrijblijvend contact op met de contactpersoon van dit project.

Neem contact op
biodiversiteit Biodiversiteit

Bezoekers zien direct bij aankomst hoe groen het bedrijventerrein is. Tien hectare van BCT ligt aan de andere kant van de grens, in België. Van de 52 hectare op het Nederlandse deel van het bedrijventerrein is 12 hectare bestemd als groen. Dat is een veel groter aandeel dan je gewoonlijk ziet op bedrijventerreinen.

Langs de grens en aan de noordkant wordt gebruik gemaakt van de natuurlijke ecologische verbindingszones. Er is aandacht voor de ontwikkeling van gebiedseigen levensgemeenschappen van planten en dieren. Verspreid over het terrein zijn zes paddenpoelen aangelegd.

Noordoostelijk op het terrein is een grotere boslocatie, waar nu al tweeduizend bomen zijn aangeplant. Dit wordt een zaadgaard die gaat bijdragen aan de bebossingsplannen. Van de bomen die een jaar geleden zijn aangeplant, hopen we over ongeveer vijf jaar voor het eerst te oogsten.

circulair Circulair

Veel bedrijven die zich op BCT vestigen zijn duurzame pioniers of zijn duurzaam in hun proces, bijvoorbeeld door recycling of gebruik van hernieuwbare bronnen. De drijvers voor de zonnepanelen in de waterbassins zijn buizen gemaakt van gerecycled plastic uit de boomteeltsector. 

De gevels van de gebouwen ogen anders, omdat ze veelal gemaakt zijn van natuurlijke materialen zoals vezels van planten. 

Een van de belangrijkste onderdelen op het BCT is het kenniscentrum ROOTZ. Een circulaire en grotendeels biobased multifunctionele accommodatie (MFA), met daarin ruimte voor diverse gebruikers waar ontmoeten en kennisdelen centraal staan. Dankzij de modulaire structuur is het mogelijk om verschillende indelingen te realiseren. Het gebouw heeft een opvallend, oplopend groen sedumdak.

educatie Educatie

Het gezamenlijke kenniscentrum ROOTZ is geschikt om sector gerelateerde activiteiten en onderzoeken te faciliteren. Hieronder valt plantonderzoek, vertical farming, onderzoek naar inhoudsstoffen, robotisering, energie, biobased bouwen, bodem- en wateranalyses en nog veel meer. Het kenniscentrum werkt samen met een groot aantal onderwijsinstellingen zoals o.a.: AERES, AVANS, Curio, HAS Green Academy en Yuverta 

energie Energie

Hernieuwbare energie vindt plaats door middel van een groot oppervlak aan eigen zonnepanelen op de daken en eigen windmolens. Samen met de windmolens levert dit 43 megawatt per jaar aan stroom op. 

BCT heeft bij verkoop van de percelen de daken geclaimd voor het installeren van zonnepanelen. Het bedrijventerrein wekt haar eigen energie op en bouwt aan een Smart Energy Hub om deze hernieuwbare energy te leveren aan de gebruikers van het bedrijventerrein en voor de elektrificatie (vracht)verkeer.  

In de groene structuur zijn een aantal flinke waterbassins (die ook bijdragen aan wateropslag en verkoeling) met daarop drijvende zonnepanelen. Deze leveren duurzame energie en  zijn bovendien onderdeel van een pilot. Voor deze zonnepanelen wordt gebruik gemaakt van cable pooling om de opgewerkt energie in te voeden op de aansluiting van de windturbines. Dit om het energienet te ontlasten en netcongestie te voorkomen. 

onderhoud Onderhoud

Door de grote hoeveelheid groen en water op het bedrijventerrein kwam men flink boven de gemeentelijke beheer en onderhoudsmaatstaven uit. Om de ambitie niet naar beneden bij te hoeven stellen draagt BCT geen openbare ruimte over aan de gemeente en gaat het terrein zelf onderhouden met opbrengsten uit het parkmanagement inclusief energieopbrengsten aangevuld door de gemeente Zundert.  

Wanneer de waterbassins bij hevige regenval vol raken, loopt het water via een overstort naar de wadi’s aan de rand van het terrein. De drie wadi’s hebben verschillende diepten, zodat ze eens in de vijf jaar droogvallen ten gunste van amfibieën. 

water Water

Een belangrijk aspect is het voorkomen van wateroverlast en het vasthouden van water voor later gebruik. Al het water van gebouwen en verharde (parkeer)terreinen wordt opgevangen in waterbassins of geïnfiltreerd in de bodem.  Er is gekozen voor een infiltratievolume dat 10% hoger ligt dan wat nodig is volgens de Keur (verordening van Waterschap Brabantse Delta). Ook is goed gekeken naar de diepte van waterfiltratie, zodat er altijd contact is met het grondwater. BCT zal daardoor ook in een hete zomer niet verdrogen en er is altijd water beschikbaar, dat ook ingezet kan worden voor boomtelers in de omgeving.  

huis Wonen

Het gebied heeft de uitstraling van een park met  mogelijkheden voor een wandeling of fietstocht. Voor kinderen wordt er een blote voetenpad gecreëerd en er kan worden gepicknickt.  

De Coöperatieve vereniging Treeport werkt ook actief mee in het collectief Zundert Floreert om het Zunderts buitengebied mooier, beter en vitaler te maken.   

Geleerde lessen

  • Borging van thematisch karakter van een bedrijventerrein en stimuleren van innovaties. 
  • Beheer en onderhoud van bedrijventerrein organiseren met een gecombineerd privaat en publiek Parkmanagement en hoge ambitie van de groen- en waterinrichting te behouden. Zet niet direct in op een grensoverschrijdend parkmanagement vanwege de bestuurlijke verschillen.  
  • Faciliteer een ontmoetingsplek voor de boomkwekers, onderwijs en innovatie. Voor het boeien en binden van personeel.  
  • Stel leefbaarheid centraal en zorg voor een prettige werkomgeving door groen en water ruimte te geven binnen het bedrijventerrein. Zorg voor een leeromgeving door innovaties en startups ruimte te bieden.  
  • Decentrale energieopwekking: Stimuleer de opwekking van hernieuwbare energie op het bedrijventerrein zelf, bijvoorbeeld via zonnepanelen of windturbines, om de afhankelijkheid van het centrale net te verminderen.  
  • De aanpak en samenwerking in Zundert Floreert leverde de afgelopen 5 jaar vele initiatieven, zeven gebiedsvisies en een nieuwe manier van samenwerken op. 

Samenwerkingsvormen

  • BCT wordt omringd door de Zundertse boomkwekerijen. De uit boomkwekers en ketenpartners bestaande Coöperatieve vereniging Treeport is de enige aandeelhouder van de BCT-, waardoor het een bedrijvencentrum voor en door de sector is.  
  • Bedrijven die zich hier willen vestigen maken middels hun businesscase duidelijk wat de link met de sector is en wat zij toevoegen. Een Commissie van Vestiging, bestaande uit vertegenwoordigers van Treeport en gemeente Zundert, beoordeelt de business cases aan de hand van een beslisboom en kan waar nodig selecteren op basis van die toegevoegde waarde.  
  • In het collectief Zundert Floreert wordt samengewerkt  met inwoners, ondernemers, belangenorganisaties, provincie Noord-Brabant, waterschap Brabantse Delta en gemeente Zundert. 

Deze innovatie is mogelijk gemaakt door:

Zoek meer innovaties op thema

Deel deze pagina