
Sociale uitvoering en werkgeverschap van groenonderhoud
Er staan in Nederland veel mensen aan de kant die willen werken: slechts 50% van de mensen met een arbeidsbeperking bijvoorbeeld werkt en de groep mensen met één of meer chronische aandoeningen stijgt de komende jaren naar 60% in 2040. Het gaat hier om onbenut arbeidspotentieel. Dit is onverteerbaar, zeker in een samenleving die vergrijst en waar werkgevers moeite hebben hun vacatures in te vullen. Er ligt dus een enorm kans om zowel mensen die graag willen werken aan het werk te helpen met het steuntje in de rug dat ze soms nodig hebben en tegelijkertijd de behoefte aan arbeidsklachten bij de bedrijven in te vullen. Dit vraagt om een ander werkgeverschap, een andere visie op werk en bedrijfsvoering.
Aanpak
Koninklijke Ginkel Groep is in 2018 gestart met social enterprise Rosa Novum. Het betreft een ‘gewoon’ commercieel, marktconform hoveniersbedrijf met een maatschappelijke doelstelling. Dit is statutair vastgelegd.
De opdracht van Rosa Novum is om betekenisvol werk en ontwikkelkansen te bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, vooral in groenonderhoud. Het gaat om een sociale innovatie: regulier groenonderhoudswerk en zelfs de aanleg van groenprojecten wordt bijna volledig uitgevoerd door mensen met een arbeidsbeperking (75% van de medewerkers heeft een formeel vastgestelde afstand tot de arbeidsmarkt en daarnaast zijn er nog andere kwetsbare werkenden in dienst zoals statushouders en asielzoekers). Het gaat om mensen met een psychische of cognitieve kwetsbaarheid. Dit vraagt om aanpassingen in de wijze van leidinggeven, organiseren en de bedrijfsvoering.