Beverkoog: heggen aanplanten voor meer biodiversiteit

Werklandschappen van de Toekomst 13 januari 2025

Beverkoog in Alkmaar werd in 2023 uitgroepen tot meest natuurinclusieve en klimaatadaptieve bedrijventerrein van Nederland. Succesfactoren zijn: enthousiastelingen in de ondernemersvereniging, een goede band met de gemeente en een slimme financiële constructie. Heggen spelen een belangrijke rol in de vergroening van het terrein, blijkt ook uit hun slogan: “Hagen voor hekken”.

Kirsten Tervoort en Hendrik Goeman Borgesius

In de berm voor het knalblauwe gebouw van Hörmann op bedrijventerrein Beverkoog staat een haag met halve-meter-hoge struiken die tegen een hek aan groeien. De haag werd vorig jaar aangeplant tijdens de jaarlijkse ‘Hagenplantdag’, georganiseerd door de ondernemersvereniging van Beverkoog. Al drie jaar op rij vindt zo’n dag plaats in november. ‘De ondernemers die willen meedoen bereiden de grond voor’, verklaart Hendrik Goeman Borgesius, directeur van Hörmann en tevens voorzitter van de Ondernemersvereniging. ‘We vragen mbo-scholieren uit Alkmaar om mee te helpen met de aanplant.’ De beplanting wordt gefinancierd door een speciaal fonds van de ondernemersvereniging.

‘“Hagen voor hekken” is onze kreet’, vertelt Borgesius. ‘Niet alleen aan de voorkant van hun gebouw hebben veel bedrijven een hek staan, ook tussen de bedrijven in bestaat de afscheiding vaak uit hekwerk. Daar kun je makkelijk planten tegenaan laten groeien.’

Toolbox met ideeën

Het idee komt van Borgesius zelf. ‘Ik had op tv een boer gezien die hagen plantte als afscheiding van zijn landbouwgrond. Zo’n haag is belangrijk voor insecten, vogels en kleine zoogdieren. Ik dacht: dat kan hier ook.’ Borgesius wijst naar zijn heg. ‘Deze wordt tijdens de volgende hagenplantdag doorgetrokken naar de autobedrijven hiernaast.’

In heel Alkmaar betaalt elke eigenaar een bedrijfspand een extra bedrag op de WOZ-belasting. Dat geld wordt evenredig verdeeld over de ondernemersverenigingen van de bedrijventerreinen. Door die stevige financiële basis kan Beverkoog het vergroenen professioneel aanpakken. Ook heeft Beverkoog een verbindingsmanager aangesteld, Kirsten Tervoort, om te zorgen ‘dat elk bedrijf zijn buurman kent’. Het onderliggend doel: zaken met elkaar doen, elkaar helpen en daardoor ook criminaliteit voorkomen. Kirsten Tervoort gaat bovendien langs alle ondernemers met een toolboek, een boek met ideeën om hun terrein te vergroenen. Ook weer een idee dat voortkwam uit de ondernemersvereniging. Tervoort: ‘Ik ga daar fysiek mee langs de ondernemers om het door te nemen.’

Volgens Borgesius hebben de ondernemers wel een duwtje nodig om daadwerkelijk iets op hun terrein te doen. Volgens de voorzitter valt en staat het succes met enthousiaste mensen in de ondernemersvereniging. ‘Wij hebben onszelf ten doel gesteld om het meest attractieve en klimaatadaptieve terrein te worden. De gemeente was daar enthousiast over en heeft meegeholpen om een plan te maken.’ Zo heeft de gemeente onlangs een talud bij een nieuwe toegangsbrug naar het bedrijventerrein ingezaaid met een bloemenmengsel en een paddenpoel aangelegd.

Verbinding voor dieren

Beverkoog ligt ingesloten tussen twee natuurgebiedjes rondom Alkmaar. Om die twee met elkaar te verbinden en dieren te laten migreren, kwam het idee om corridors aan te leggen. De eerste is nu in de maak en wordt gefinancierd door de gemeente, de twee daarna worden gefinancierd en uitgevoerd door het ondernemersfonds. Er wordt verharding verwijderd en groen aangeplant.

Een ander bijzonder project van de ondernemersvereniging is de mogelijkheid voor bedrijven om 5 meter groen van de gemeente te adopteren en zelf in te planten, zodat auto’s minder snel op het gras parkeren. Ten slotte heeft de vereniging met een donatie van de Rabobank honderd vogelhuisjes aangeschaft en onder ondernemers op het terrein verspreid.

Tekst: Kirsten Dorrestijn, foto’s: Mathilde Lawalata

Deel deze pagina